De kanthari chili
kanthari? waarom kanthari? Waar komt die naam eigenlijk vandaan?
“Het was rond het middaguur op een heldere septemberdag. Samen met onze collega’s en leerlingen zaten we in de eetzaal en genoten we van de geuren die hun weg uit de nabijgelegen keuken vonden. Even later werden de handkarren met de meest uiteenlopende gerechten de hal in gerold en de lekkernijen op borden geschept. Ik begon met de curry, ruikend naar kaneel en kokosnoot. Ik vond het heerlijk om de eerste hap op mijn tong te laten smelten, maar plotseling: “Aaah, wat is dit?”. Ik sprong op en schudde mijn handen alsof ze in brand stonden. In een mum van tijd was ik kletsnat door een zweet aanval. Een hete wolk omhulde me. Alle zintuigen waren in een staat van alarm. “Wat was dat?” Ik snakte naar adem?
Prasath, een collega, barstte in lachen uit: “Oh, maak je geen zorgen, niets ergs, gewoon een kanthari!
Voor degene die nog nooit van een “kanthari” heeft gehoord, slechts zo veel: het is een speciaal soort chili die overal in de Zuid-Indiase provincie Kerala in het wild groeit. Het ziet er onschuldig uit, maar is ongelofelijk scherp en vurig.. Het heeft ook veel geneeskrachtige eigenschappen, reinigt het bloed, verlicht pijn en verlaagt de bloeddruk. De kanthari groeit in het wil. Hij wordt niet geplant en verzorgd, het zaait zichzelf. Als het erin slaagt om te wortelen, overleeft het droogte en overstromingen.
Dat was waar we zo lang naar gezocht hadden! Een perfect symbool voor een heel bijzonder type persoon die, net als een kanthari chilipeper, aan de rand van de maatschappij staat en alle tegenslagen tart, die met bijtende en vurige inzet sociale conventies wil veranderen. Iemand die niet bang is om tegen de stroom in te zwemmen en net als de kanthari chili, niet iedereen hoeft te behagen. En daarom noemden we dit zeer speciale type persoon “kanthari”, met een kleine “k” – en tegelijkertijd hadden we een nieuwe naam gevonden voor ons instituut in Kerala.”
– Uittreksel uit Sabriye Tenberken’s boek “De droomfabriek van Kerala”.